Choď na obsah Choď na menu
 


História ligy HBL 3+0

Príspevky

Založenie ligy HBL 3+0 (16+)

28. 6. 2016

Založenie ligy sa datuje septembrom sezóny 2016/2017 čo je aj prvá sezóna.

Myšlienka napadla organizátora a zakladateľa Matúša Rusnáka vo februári 2016,  pričom tento formát hokejbalu (traja hráči bez brankára na upravené ihrisko) vyskúšali mladší základoškoláci už na jar roku 2016 pod vedením Borisa Michnoviča, Mareka Pivovarníka a taktiež pomáhajúceho Tomáša Feckanina. 

Formát ligy sa zmenil z tradičným 5+1 či 4+1 na netradičný 3+0 v dôsledku slabej členskej hokejbalovej základne v meste Bardejov. Teda tento formát vytvára možnosť zahrať si tento dynamicky sa rozvíjajúci šport aj bez organizovania početných skupín, či bez veľkých finančných nárokov napríklad na výstroj (hlavne u brankára). 

V prvej sezóne 2016/2017 sa ligy zúčastnilo šesť tímov z toho päť súťažných a jeden celok "U15". Základná časť pozostávala z 10 kôl v ktorých sa stretol každý z každým dva krát. Víťazom sa stal tím IUVENTA. Do play off postúpili štyri tímy. Hralo sa systémom pavúk teda prvý hral zo štvrtým a druhý vyzval tretieho. IUVENTA na koniec obhájila svoje prvé miesto po základnej časti a stala sa teda prvým víťazom BHL3+0(16+) v sezóne 2016/2017. 

Ligu podporil taktiež salezián Stanislav Hurbanič, ktorý poskytol pre túto ligu zázemie v podobe priestorov a ihriska, za čo jemu aj komunite SDB v Bardejove patrí vďaka. 
V sezóne 2016/2017 tiež ligu podporila grantom Komunitná nadácia Bardejov ktorej sme vďační za vylepšenie mantinelov či iných pomôcok pre kvalitnejší chod ligy. 

Sezónu 2022 sme zahájili v spolupráci z SDB a konkrétne z Marekom Pančurom novým systémom Jar- Jeseň. Okrem samotnej ligy (základnej časti a play off) sa v rámci ALL STARS zakomponoval aj herný večer z názvom OVALGON v ktorom sa hrá o titul "Zlaté ruky". 
Sezónu 19.11.2022 ukončilo posledné kolo kde tím IUVENTA vo finále opäť proti Crows obhájil titul. 
Stal sa tak druhý tím ktorý túto trofej dokázal vyhrať 2x po sebe a zároveň prvý tím v lige BHL3+0(16+) čo ligu vyhral 2x.

Sezónu 2023 sme zahájili po dohode z SDB a konkrétne z Marekom Pančurom o termínoch na Jar 2023. Marek "Panči" je tiež zastrešovateľom a podporovateľom ligy v rámci SDB v Bardejove za čo mu všetci ďakujeme. Okrem samotnej ligy (základnej časti a play off) pokračoval aj OVALGON 2023, ktorý po zmene herného systému chytil druhý dych. Titul "zlaté ruky" spoznal nového držiteľa teda obhajoba sa opäť nepodarila (pozri na stránke kategóriu ALL STARS - Ovalgon).
Sezónu sme ukončili 26.10.2023 čo sa podarilo ešte za relatívne pekného počasia. Iuventa obhájila do tretice prvé miesto a druhýkrát po sebe strelila "zlatý gól" vo finálovom predĺžení. Crows tak opäť skončil na druhom mieste. Titul najlepšieho strelca taktiež menil majiteľa a viac o tom komu sa to podarilo nájdete na stránke v sekcií "Luigiho trofej" - cena pre najlepšieho strelca ligy - po základnej časti". 

Sezóna "2024" je za rohom. Štart sezóny budeme môcť sledovať opäť na jar 2024 síce v starom formáte, ale za účasti historicky najväčšieho počtu súťažných tímov (ak sa všetko podarí bude ich šesť).
Hrať sa bude od marca a ak všetko pôjde tak ako tento rok koniec ročníka skončí z mesiacom október.
Tešiť sa môžeme na zisk tradičných trofejí a tiež zmeny v kolách (každý tím bude hrať počas jedného kola dva zápasy) či ďalšia disciplína na OVALGON 2024. Samozrejme týmito novinkami nekončíme a v hre je tiež prvý tím prostredia mimo mesta Bardejov (dokonca aj mimo okresu). Mnoho ďalšieho už v nasledujúcej sezóne 2024.