Choď na obsah Choď na menu
 


TROFEJ - Pohár priateľov hokejbalu

Rubriky

Príspevky

Ligový pohár - Trofej pre víťaza základnej časti

28. 10. 2023

 

Pár slov k poháru o ktorý sa hraje

10. 8. 2016

Písala sa jeseň roku 2006 a po úspešnom odštartovaní mladších kategórií hokejbalových líg v Bardejove (kategórie základné školy) značná časť tento mládeže odrástla a teda nastúpila na stredné školy. Vďaka Saleziánom a nadšencom ako Jozef Pavúk a Lukáš Ondeček ale hokejbal napredoval ďalej aj v kategórií stredoškolskej. Počas tejto jesene sa odohrala prvýkrát saleziánska hokejbalová liga v kategórií stredná škola (hralo sa 4+1) pričom sa jej zúčastnilo 6 tímov.
Počas tohto ročníka ešte názov trofeje známy nebol no môže sa to začať datovať ako história tejto trofeje, keďže táto kategória bola odštartovaná v rámci mesta Bardejov v tomto športe vôbec po prvý krát.
Víťaz ligy v jeseni roku 2006 bol tím LGL86, ktorý sa formoval už počas predchádzajúceho ročníka mladšej ligy a taktiež sa naďalej zúčastňoval turnajov a líg na strednej škole. Táto výhra bol zatiaľ posledný významný úspech tohto tímu.
Po tejto lige sa pravidelnosť prerušila najmä z dôvodu presťahovania sa Saleziánov na sídlisko Vinbarg, keďže nebolo kde realizovať hokejbalovú ligu.
Na jar roku 2008 sa ale podarilo využiť mantinely a bránky zo starého hokejového ihriska a mesto dokončilo provizórne hokejbalové ihrisko, na ktorom sa odohrávala ďalšia história tohto pohára.
V jari sa ešte liga neorganizovala, no konali sa turnaje, v ktorých sa hralo o „Pohár priateľov hokejbalu“ a teda tu dostala trofej toto pomenovanie.
V jeseni 2008 sa Jozef Pavúk za pomoci ďalších nadšencov pustil do organizovania ligy, ktorá sa po prvý krát hrala systémom jeseň – jar a teda celoročne bez prerušenia.
Prvý rok sa ligy zúčastnilo 5 stabilných tímov, pričom prihlásil sa aj tým HC46, ktorý ale po dohodne odstúpil a namiesto neho sa do ligy pridal tím „U15“, ktorý pozostával z chlapcov pripravujúcich sa na VHT (saleziánsky medzimestský hokejbalový turnaj). Tí ako celok neboli priamy súťažiaci, no zahrať si za nich mohli aj organizátori či iní ľudia, ktorí pomáhali pri turnaji a neboli v žiadnom tíme. Nasledujúce ročníky sa hrali 5+1.
Ročník 2008/2009 vyhral tím HBC Vedentta, ktorý skončil v predchádzajúcej lige (jeseň roku 2006) posledný.
Nasledujúci rok 2009/2010 sa v jari podarilo dostavať ihrisko u saleziánov na sídlisku Vinbarg, no takmer celá liga sa odohrala na mestskom ihrisku.
Ligy sa zúčastnilo 7 tímov pričom projekt „U15“ sa prerušil.
Víťazstvo v lige obhájil tím HBC Vendetta. Stal sa teda zatiaľ jediným tímom, ktorý dokázal obhájiť titul. Rovnako tak má aj najvyšší počet titulov (2).
Po tomto ročníku už pokračovali len mladšie ligy (kategórie základné školy) o pohár sv. Dominika Savia.
Hokejbal v kategórií stredné školy či muži sa opäť na čas pozastavil.
Pokračovanie tejto úspešnej tradície a teda saleziánskej hokejbalovej ligy zažije Bardejov opäť tentoraz v netradičnom formáte 3+0 taktiež z netradičnou kategóriou (16+, teda stredná škola a muži). Ligu si zobral pod palec bývalý hráč HBC Vendetta Matúš Rusnák.

Sezóna 2016/2017 sa úspešne skončila a priniesla pokračovanie putovania "Pohára Priateľov Hokejbalu" z ktorým sa po rokoch rozlúčil kapitán tímu HBC Vendetta Bardejov Jozef Hnat a predal ho novému držiteľovi kapitánovi Dominikovi Spišákovy z tímu IUVENTA. Tento tím sa teda stal novým držiteľom tohto cenného pohára v sezóne 2016/2017.

V novom formáte 3+0 našiel "Pohár Priateľov Hokejbalu" nového nositeľa, tím „Iuventa“ (zloženie – Lukáček M., Niščák M., Ondeček L., Grohoľ J. a C - Spišák D.).

V ročníku 2022 (keď liga po prestávke opäť pokračovala) skončila trofej opäť v rukách tímu Iuventa, ktorý obhájil svoje pozície. Zostava tímu 
„Iuventa“ v tomto ročníku (Lukáček M., Niščák M., C - Ondeček L., Grohoľ J. Spišák D. a posila tímu Majer R.).

V ročníku 2023 skončila do tretice trofej v rukách tímu Iuventa. Tím tak zavŕšil svoju trilógiu úspešne a vo finále do tretice zdolal tím Crows. Zostava tímu „Iuventa“ v tomto ročníku (Lukáček M., Niščák M., C - Ondeček L., Grohoľ J. Spišák D., Majer R. a nová posila Marek "Čiso" Hudák).

Nasledujúci ročník „2024“ bude opäť v niečom výnimočný. 
Liga bude bežať tretím rokom a črtá sa možnosť rozšíriť prvý krát ligu na šesť súťažných účastníkov. 
Herný systém by mal tiež prejsť zmenami od zvýšenia počtu zápasov pre jeden tím v jednom kole, po zníženie kôl na jar a úpravu kôl na jeseň. Tiež ďalšie zmeny vyhádzajú prevažne z vývoja ligy a jeho herného či organizačného systému. Máme sa na čo tešiť.